Stara mestna Elektrarna - Elektro Ljubljana
Otvoritev: 14. 4. 2020 ob 20.00

Nestabilna razstava. Ki vsakič oživi na drugačen način.
"Karkoli mislite da sem, prav tisto nisem" je “romantični” pogled na sodobno družbo.

Moje delo izvira iz opazovanja človeške identitete in se osredotoča na večplastne osebnosti rojene v današnji družbi. Raziskuje človeške rituale in navade, ki se nanašajo na telo in na igre, ki sprožijo prehod iz enega ikonskega stereotipa v drugega.

Vsako delo je poskus rekonstrukcije predstave, kjer meja med resničnostjo in fikcijo omahuje tako kot ljudje pod vplivom običajnega družbenega vedenja. Iščem prvinsko bistvo, navajeno prikrivanja, ki sprosti svojo moč, ko zaprosim svoje subjekte, naj se igrajo z maskami in rekviziti, in s tem razkrijejo globino svojega bitja ter izdajo neizrečene želje in skrivnosti.

Ta postopek mi omogoča, da se povežem z intimno energijo, ki jo vidim v ljudeh, ki jih fotografiram, tako pri portretni fotografiji kot pri hitrih posnetkih. V svojem delu se osredotočam predvsem na portrete, ker me navdušujejo neizrečena pogajanja, ki se med fotografiranjem dogajajo v posamezniku, da si dovoli pokazati čustva. Ti rituali zame izražajo prirojeno magijo, ki poudarja edinstvenost vsake osebe in opredeljuje pomen individualnosti nasploh.

Alessandro Di Giampietro, 1972, Pescara, Ljubljana, Milan.

Alessandro Di Giampietro se pri svojem umetniškem delovanju ukvarja s fotografijo, video instalacijami in performansi, pri čemer ruši konvencionalne pripovedne oblike ter zidove med realnostjo in fikcijo. V kontekstu eklektičnega, šaljivega in navidezno minljivega izražanja ustvarja bizarne in skrivnostne situacije, v katerih realnost postane negotovost, negotovost pa se zlije z realnostjo. Njegovo delo, pa naj gre za fotografije ali video instalacije, je v svojem bistvu vizualna kakofonija podob in živih barv, ki so igrive, a obenem predrzne in moteče. Vsa svoja dela realizira z amatersko opremo, vsakdanjimi napravami, kot npr. pametnimi telefoni.

Koncept in avtorstvo: Alessandro Di Giampietro
V sodelovanju: Bunker/SMEEL

Fotografije: Alessandro Di Giampietro

“Projekt Karkoli mislite da sem, prav tisto nisem je neke vrste osvobodilni ritual, v katerem so družbene norme in zunanje podobe potisnjene ob rob, izpod mask pa privrejo skrivni vzgibi. Pošasti, ki živijo v Alessandrovih stvaritvah, se nenehno kopičijo in rastejo v organizem, ki se širi iz realnosti v njegove instalacije, fotografijo, video, performanse ter na internet.”
- Francesco Urbano Ragazzi

Video trailer

razstava

Alessandro Di Giampietro: Karkoli mislite da sem, prav tisto nisem