© 2018, 2019, emanat.si
en sl
Stara mestna Elektrarna - Elektro Ljubljana
ODPOVEDANO ZARADI KORONAVIRUSA !!!!

Čudoviti svet (Wonderful World) je izkrivljen portret modernega sveta, v katerem se zdi, da pretvarjanje in glamur prekrivata zadnje žarke upanja. Izvajalki izbruhneta na oder kot živa avatarja oziroma emotikona.
 
V zaporedju komičnih, drobovje parajočih sekvenc, ki posnemajo učinek zakasnitve in popačenosti medijskih podob nasilja, nam Collective B ponudi spoj fizičnega gledališča, avtorske glasbe in sodobnega plesa.
 
Začetna točka predstave je odziv medijev na teroristični napad v Franciji kot tudi na spolni napad v Avstriji, v katerih so člani skupine izgubili prijatelje. Z gibom in zvokom so podobe nasilja iz medijev transponirane v silovite forme, ki so histerično zabavne in patetične obenem.
 
Medtem ko glasbeniki kolektiva raztezajo usta v nasmeh in poskrbijo, da svet visi na robu, si prijateljici iz nakupovalnega središča hrabro prizadevata, da z vsako kapljico energije v svojih čudno nerodnih telesih, obdržita pri življenju ljubezen in mir.
 
 
Predstavi bo sledil pogovor s člani skupine. Moderirala ga bo Alja Ferjan, slovenska ustvarjalka in članica Collective B, ki trenutno deluje v Avstriji. Pogovor bo potekal v angleščini.
 
Collective B bodo vodili v nedeljo, 18. 4. brezplačno 1-dnevno delavnico z naslovom Epska in odštekana poroka giba in zvoka.

Collective B je umetniški ansambel ustanovljen na Dunaju (Avstrija) in v Lodève (Francija). Ansambel sestavljajo mladi umetniki, ki jih združuje tesno prijateljstvo, ples, glasba, cirkus in vizualna umetnost. Člani si delijo skupne umetniške in življenjske vizije o sodobnem svetu, s čimer ustvarjajo umetniška dela, povezana z duhom časa.

Zasedba

Koncept in koreografija: Elsa Mourlam
Nastopata: Sonia Borkowicz & Elsa Mourlam
Glasbena zasnova: Tomas Novak
Glasba v živo: Tomas Novak, Christopher Haritzer, Voland Szekely
Produkcijska in odrska podpora: Alja Ferjan
“Čudoviti svet” podpirajo:
Sindikat odklonskih entitet, Echo Echo Dance Theatre Company LondonDerry, Centre National de la Danse Pantin, Dance On Tour Vienna, Im_flieger Vienna, Bazaar Festival Prague, Studio Alta Prague, Austrian Culture Forum Warsaw, Art Stations Foundation by Grazyna Kulczyk Poznan, Pawilon Poznan, Lovayoga Poznan, AKC Attack! Zagreb, Anton Bruckner Privatuniversität Linz, De Figuranten Menen, Clipa Theater Tel Aviv

Organizacija: Emanat
V sodelovanju z: Bunker/Stara mestna elektrarna

Fotografije s predstave: Adéla Vosičková

Izjave

“Z izogibanjem očitnim in pretirano didaktičnim gibom ostaja to delo občinstvu izmuzljivo in s tem ustvarja enakovredno konflikten ter politično nabit diskurz. Takšna prizadevanja so v današnjih časih dragocena in predstavljajo osvežujoče nasprotje ciničnim politikam statusa quo, ki prežemajo zahodne družbe. Collective B se s svežimi odrskimi načini in razpoložljivimi gledališkimi orodji spopadejo z mogočnimi estetskimi strukturami tako, da starim pristopom k fizičnemu gledališču vdahnejo novo življenje.”
- Richard Petiffer, Faki Festival, Zagreb, 2018
 
“(...) med ogledom predstave sem zavedel, kako globoko glasbena je. V tem smislu namreč, da močno presega opazovanje spretnosti in obvladovanja treh glasbenikov, ki igrajo na basovski klarinet, tolkala in violino. Kostumi in scenska postavitev sicer spominjajo na gledališki, morda ekspresionistični žanr, toda ritem dogajanja, uporaba ponavljanja in specifičnost premorov med prizori dajejo vtis, da jih poganja intenzivna glasbena senzibilnost.”
- Steve Batts, umetniški vodja, Echo Festival 2019, Derry, Severna Irska
 
“Elsa Mourlam (...) usmerja kolektivno vizijo, ne da bi jo monopolizirala, ter posveča veliko pozornosti temu, da z občinstvom komunicira na nov in presenetljiv način.”
- Ewan Mclaren, umetniški vodja, Bazaar Festival, Praga

Video trailer

predstava

Collective B: Čudoviti svet

ODPOVEDANO ZARADI KORONAVIRUSA !!!!

sobota, 18. 4. 2020 ob 20.00 – Stara mestna Elektrarna – Elektro Ljubljana 

  • Stara mestna Elektrarna - Elektro Ljubljana

  • Trajanje

    50 minut

  • Žanr

    sodobni ples, fizično gledališče, glasba v živo, absurdni humor

Deli ta dogodek