© 2018, 2019, emanat.si
en sl
SMEEL
15.–18. 4., 14.00–18.00

Sophia Rodríguez vas vabi k skupnemu razvoju novega performativnega dela. Poigrajmo se z našimi klišeji in notranjim ognjem, zgradimo in dekonstruirajmo zaporedje izmišljenih in resničnih fenomenov v odnosu s samim sabo. Z vajami za telo, glas, um in jezik se bomo pripravili na razkrivanje naših občutkov in misli, to bo masa bruta, glina, iz katere bomo razvili estetsko performativno stališče.
Vsak dan bomo s pomočjo našega glasu, telesa in akcij sestavili točko in jo pokazali. Posvetili se bomo tako fantazijam kot frustracijam, v akciji, v poetični akcijah, ki bodo razkrile naše smeti/polnost/poraz/spopad/ogenj/smrt/ekspresijo. Poigrali se bomo s površnimi in globokimi stvarmi, s subjektivnimi in objektivnimi, z namišljenim in resničnim, predali se bomo vplivu poezije in metafor, s katerimi se bomo srečali med procesom.

Kako se lahko zavzamemo za to, kar počnemo? Kako dati pravo vrednost čustvom ali mislim, ki izvirajo iz zelo globokih ali skritih mest v našem telesu? Kaj lahko odkrijemo s pomočjo skupinske komunikacije? Kako lahko spremenimo naše dojemanje resničnosti in umetnosti s pomočjo drugačne oblike izražanja naših misli in čustev s pomočjo dela v skupini?

Karkoli se pojavi med procesom raziskave, je integralni del nas samih. Obenem pa drži, da ko je enkrat umeščeno nekam in naseli konkretno obliko, to hkrati postane nekaj novega, od česar se je mogoče distancirati, to opazovati in obdelovati. Tako se sestavlja in razgraja, ustvarja prostor med osebnim pomenom in vrednostjo, ki jo lahko ima posamezna akcija za okolje, publiko idr.

To so stvari, ki jih bomo izkusili skupaj in jih premislili med razvojem naših performansov brez kakršnih koli filtrov. Pokazali jih bomo na javni predstavitvi rezultatov delavnice.

PRAKTIČNE INFORMACIJE:
Kdaj in kje:
Delavnica: pon.–čet., 15.–18. 4., od 14.00–18.00 v SMEEL
Točen urnik zaključnega dne bomo dogovorili v tednu delavnice.
Javna predstavitev: čet., 18. 4., ob 20.00 v SMEEL

Prijava
Na delavnico vabimo performerje z odrskimi izkušnjami (igralce, plesalce, gibalce, performerje, akrobate, klovne), ki jim je blizu žanr sodobne odrske burleske in kabareja. Pogoj za prijavo je redna prisotnost na vseh štirih dneh delavnice. Udeležba na zaključnem nastopu je zaželena, vendar ni pogoj za udeležbo na delavnici. Vse zainteresirane prosimo, da nam ob prijavi pošljejo kratek opis odrskih izkušenj in kratko motivacijo, zakaj bi se želeli delavnice udeležiti.

Rok prijave:
Prijave na delavnico s kratkim opisom svojih znanj in motivacijo za delavnico sprejemamo na sabina@emanat.si najkasneje do četrtka, 11. aprila 2019.
Število prostih mest je omejeno; glede na število prijav si pridržujemo pravico do selekcije.

Kotizacija: 40 evrov
Vsi letošnji nastopajoči na Sindikatu se lahko ob pravočasni prijavi udeležijo delavnice brezplačno.

Sophia Rodríguez je performerka iz Venezuele, ki trenutno živi in ustvarja v Bruslju. Leta 2000 je diplomirala iz fizičnega gledališča v okviru izobraževalnega programa Venezuelskega narodnega gledališča. Leta 2003 je opravila enoletno izobraževanje iz hoje po vrvi na Kubanski nacionalni cirkuški šoli in v 2008 diplomirala iz plesa in performansa na Univerzi eksperimentalnih umetnosti (UNEARTE) v Venezueli. V 2010 je bila povabljena k sodelovanju v projektu 50 dni v Kostariki z Davidom Zambranom, od takrat pa pogosto uči sodobnoplesno tehniko »Flying Low/Passing Through« v različnih delih sveta. Leta 2014 je uspešno opravila magisterij iz fizičnega gledališča. Od leta 2006 dalje je ustvarila številne performanse, solo ali v navezi z različnimi ustvarjalci, kot so Ines Rojas, Nene Raul Vargas, Thomas Proksch, Ivo Dimchev in Micha Goldberg. Sodelovala je z različnimi koreografi, kot so David Zambrano (VE/NL), Osmany Tellez (NY), Ayelen Parolin (BE). Trenutno nastopa v novi sodobnoplesni predstavi Koena Agustijnena in Rosalbe Torres Guerrero z naslovom (B).

Voditeljica delavnice: Sophia Rodríguez
Udeleženci_ke performativne delavnice: Anja Bezlova Završnik, Valentina Cabro, Sara Janašković, Nika Korenjak, Oton Korošec, Daniel Petković, Zala Ana Štiglic, Slavko Trivković, Danijela Zajc in Lana Zdravković
Fotografije: Eva Campos Suarez, Phile Deprez in Sophia Rodríguez
Organizacija: Emanat
V sodelovanju: Bunker/SMEEL
Koordinacija in izvršna produkcija: Sabina Potočki
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo in Flamsko ministrstvo za kulturo

delavnica Sindikat 2019

Brez filtra

Sophia Rodríguez vas vabi k skupnemu razvoju novega performativnega dela. Poigrajmo se z našimi klišeji in notranjim ognjem, zgradimo in dekonstruirajmo zaporedje izmišljenih in resničnih fenomenov v odnosu s samim sabo.

  • SMEEL

  • Trajanje

    4 dni

  • Žanri

    kabaret, burleska, performans

Deli ta dogodek
Odpri spletišče