© 2018, 2019, emanat.si
en sl
letni oder Gala hale
torek, 28. 8. 2018, 22.00

Junija 2009 je Andrej Rozman Roza ustanovil versko skupnost tistih, ki »verjamejo, da je v Sloveniji možna ničta stopnja DDV na vse proizvode, ki širijo temelj slovenske države, slovenski jezik«.

Zaničniško odmaševanje je z glasbeno in pevsko spremljavo s svojo radoživo družbeno angažiranostjo po vsebini še najbližje kabaretu in ima obliko verskega obreda, ki slavi jezik. Obred vodi Kenguru, ki k sodelovanju povabi tudi občinstvo, da ponavlja za njim Jeziknaš in sodeluje pri petju. Ob Kenguruju nastopajo pevci in glasbeniki. Obred vsebuje pridigo, vrsto kratkih točk v zvezi z zaničniško vero in pesmi v različnih žanrih, od gospela do rokenrola.

Andrej Rozman Roza, pesnik, dramatik, režiser in igralec, rojen leta 1955 v Ljubljani, kjer še vedno živi. Po srednji šoli je na Filozofski fakulteti študiral slovenistiko, vendar je leta 1978 študij pustil, s prijatelji ustanovil Pocestno gledališče Predrazpadom in v naslednjih letih organiziral vrsto odmevnih gostovanj tujih uličnih gledališč v Ljubljani.
Leta 1981 je ustanovil in do leta 1995 vodil Gledališče Ane Monro. Bil je začetnik improvizacijskih gledaliških tekmovanj v Sloveniji. Piše parodične in komične pesmi, pravljice in gledališke komedije za otroke in odrasle, predeluje klasična besedila za druge medije oziroma jih prestavlja v sodobnost in prevaja. Za svoje delo na področju gledališča in literature je prejel številne nagrade, med drugim nagrado zlata ptica (1984), Levstikovo nagrado (1999), Ježkovo nagrado (2005), Župančičevo nagrado (2009) in nagrado Prešernovega sklada za književnost (2010). Marca 2003 je ustanovil Rozinteater. Junija 2009 je ustanovil zaničniško versko skupnost.

Rozinteater

Facebook stran
Andrej Rozman
foto Nada Žgank

Zasedba

Nastopajo: Andrej Rozman Roza, Ana Duša, Višnja Fičor, Ana Vipotnik, Janja Majzelj, Juš Milčinski, Gašper Jarni, Igor Leonardi, Blaž Celarec, Goran Završnik in Rok Škrlj
Fotografije: Nada Žgank
Ton: Blaž Flerin
Produkcija: Rozinteater
Organizacija: Sindikat 2018, Emanat
V sodelovanju: Gala hala, AKC Metelkova mesto

Izjave

Izjave
Slovenci imamo zaradi politične korektnosti že toliko alternativne zgodovine in kulture, da kot narod/država vse bolj razpadamo.
Andrej Rozman Roza

Meni gre za besedo, za slovenščino od filozofije do pornografije. Tudi pri tem se ne strinjamo vsi enako, ki se zavzemamo za ničti davek. Nekateri menijo, da bi ga morala biti deležna samo kakovostna literatura, meni gre pa za jezik sam.
Andrej Rozman Roza

predstava Sindikat 2018

Zaničniško odmaševanje

Zaničniško odmaševanje je s svojo radoživo družbeno angažiranostjo po vsebini še najbližje kabaretu in ima obliko verskega obreda, ki slavi jezik.

  • letni oder Gala hale

    torek, 28. 8. 2018, 22.00

  • Trajanje

    75–90 min

  • Žanr

    klubski kabaret v obliki verskega obreda

Deli ta dogodek
Odpri spletišče