Klub Gromka
torek 15. 9. 2020 ob 20.00

Puhast, bleščeč svet, poln mehurčkov in sladkobe. Ženska pravljica, ki pod vprašaj postavlja romantične predstave in ideale srečnih koncev.

Konec.
Bleščeč?
Kričeč?
Samo da bo srečen, pravijo.

Aja Zupanec je svojo plesno pot pričela v Plesnem forumu Celje. Leta 2008 je svoje šolanje nadaljevala na plesni akademiji SEAD (Ekperimentalni akademiji za ples Salzburg) v Avstriji. Julija 2011 je po prejeti diplomi ustvarila celovečerno predstavo z naslovom Prikrito-Razkrito, bila avtorica plesnega projekta Združeni in sodelovala v različnih predstavah drugih koreografov/avtorjev, kot sta Milan Tomášik in Mateja Bučar. Poučuje na SVŠGUGL, umetniški gimnaziji – smer sodobni ples. Je tudi dobitnica nagrade Mete Vidmar za posebne dosežke in pomemben prispevek k razvoju sodobnega plesa v Sloveniji.

Aja Zupanec

Avtorica in izvajalka: Aja Zupanec
Dramaturgija: Urša Sekirnik
Oblikovanje svetlobe: Dani Žorž
Glasba: Matjaž Predanič
Asistentka: Iza Skok
Grafična podoba: Nadja Škataro Djokić
Koprodukcija: Plesni forum Celje, Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Celje
V sodelovanju: Klub Gromka

Fotografije: David Orešič (Festival Performa & Platforma 2019)

"Sladkoba rožnate sladkorne pene in puhastih penic v avtorski predstavi Aje Zupanec nas skozi čutno doživetje, ki se začne že pred vstopom v dvorano, popelje v svet bleščečega, sladkega in malce kičastega, skozi stereotipe skonstruiranega sveta ženske. Prav over-the-top scenografija, ki jo podpira tudi glasbena spremljava starejših pop hitov in avdio vložki reklamnih oglasov, ki obljubljajo magično, jasno vzpostavi okolje, v katerem preizprašuje različne ideale o pravljicah, čudežih in romantičnih razmerjih. Aja Zupanec vstopa v tiste vzorce, v katere nas prav na podlagi družbenega spola vzgaja družba, in prav ta popolna imerzija vanje ustvarja prostor za humor, parodijo. Pri tem korespondira z vsakdanjim življenjem, ko iz njega jemlje besedilne vzorce iz aplikacij ali pa časopisov, namenjenih iskanju zmenkov ali ljubezni, pri čemer pa ji prav iskrenost, iz katere izhaja, preprečuje, da bi zapadla v žaljivo in škodljivo posmehovanje."
- Maša Radi Buh, Neodvisni, 2019

trailer

predstava Sindikat 2020

Aja Zupanec: Kričeče bleščeče