© 2018, 2019, emanat.si
en sl
Menza pri koritu
nedelja, 02. 9. 2018, 21.00

Kabaret Za crknt je predstava skupine klovnov, ki skozi svoje točke razkrivajo človeško ranljivost, raztresenost in vznesenost. Gledalcem radodarno ponujajo oddih od vsakdanjega stresa in banalnosti. Kabaret vidijo kot prostor za raziskovanje in odkrivanje samih sebe in svojih skritih lastnosti.

Večer raznolikih klovnovskih točk povezuje nastopaški MC Vedran, vanj pa so vključeni raznoliki ekscentriki, kot je Srečko, čarodej z nostalgijo po Jugoslaviji, državi, ki je razpadla med njegovim odraščanjem, Ifigenija, animatorka pesmi v tradicionalnem alpskem slogu, Linga Ling, podivjana učiteljica, ki želi iz občinstva izvabiti ljubezensko pesem, in Aleksander s svojim nastopom o evoluciji plesa. Vsekakor ne smemo pozabiti tudi na točki v slogu Labodjega jezera in sinhronega plavanja, teh prizorov res ne gre zamuditi. Čaka te še uprizoritev Becketta v izvedbi zadnjega letnika igralske akademije in večglasno žvrgoljenje zbora narkoleptikov. Brez dobro natreniranih trebušnih mišic bo težko prenesti to za crknt smešno dogodivščino. Raje kar takoj začni z vadbo.

Skupina profesionalnih klovnov igralcev se je pred leti odločila ustvariti klovnovski kabaret Za crknt, da bi lahko raziskovala in razvijala sodobnega klovna v vseh njegovih razsežnostih ter ga približala odraslemu občinstvu. Svojo dejavnost so kasneje formalizirali tudi v Društvu za sodobno klovnsko umetnost.

Raje kot tradicionalnemu cirkusu podajajo roko življenju. Sodobni klovni s humorjem razbijajo četrto steno in s svojo igro vstopajo med ljudi. S svojim naivnim in neposrednim lotevanjem vsakdanjih aktualnih tem nagovarjajo gledalca, ki je slekel svojo službeno obleko in se spomnil, da je človek. Sodobni klovni soigralci, prekaljeni z lastnimi življenjskimi izkušnjami. Njihovi klovnovski liki izbirajo njih, so entitete z neodvisno voljo. Resničnemu nadanejo masko, to pa nosijo na nosu – žarečo in rdečo.

Za crknt

Facebook

Zasedba

Klovni: Eva Škofič Maurer, Tina Janežič, Tomaž Lapajne Dekleva, Simeon Huzun, David Dolamič in gostje
Luč: Samo Ljubešić
Ton: Neža Trobec
Produkcija: Društvo za sodobno klovnsko umetnost
Organizacija: Sindikat 2018, Emanat in Društvo za sodobno klovnsko umetnost
V sodelovanju: Menza pri koritu, AKC Metelkova mesto

Izjave

Samo tri velike teme so – rojstvo, smrt in ljubezen. In teh se predstava tudi loteva.
klovnovska modrost

Pri razgaljanju čustev pa smo vsi zelo ranljivi; tudi če to poteka skozi humor. Zato znajo nastopajoči – ob ustvarjanju bližine z gledalci – ustvariti tudi simbolično razdaljo, ki varuje obe strani. Že rdeči nosek lahko predstavlja magično mejo varne intime.
Jedrt Jež

Predstava ni za umret’, je za crknt’!
gledalec

Kar naenkrat me je sicer zabavno dogajanje na odru katapultiralo v čustveno stanje. Smejoča se do solz sem med solzami razbrala tudi, da se jokam, ker sem žalostna in da me tale humor za crknt sprošča in očiščuje. Katarzično!
gledalka

Za crknt

predstava Sindikat 2018

Za crknt

Kabaret Za crknt je predstava skupine klovnov, ki skozi svoje točke razkrivajo človeško ranljivost, raztresenost in vznesenost. Gledalcem radodarno ponujajo oddih od vsakdanjega stresa in banalnosti.

  • Menza pri koritu

    nedelja, 02. 9. 2018, 21.00

  • Žanri

    kabaret, burleska, bufonerija, klovnada

  • Trajanje

    90 min

Deli ta dogodek
Odpri spletišče