© 2018, 2019, emanat.si
en sl
SMEEL
sobota, 13. 4., ob 19.00

NOise cirkus je sodobna glasbeno-cirkuška, improvizirana predstava, ki lastnosti in filozofijo noise glasbe prevaja v odrski in cirkuški jezik z raziskovanjem človeške izkušnje, umeščene v prostor zavrženih predmetov ali smeti. Ustvarjalci predstave menimo, da lahko »noisersko« metodologijo prenesemo tudi na cirkus in s tovrstnim eksperimentiranjem osvobodimo žanr ter tako najdemo nove poti, po katerih bi ga lahko še razvijali. Projekt se poigrava s kapitalistično realnostjo, hkrati pa s fiktivno postapokaliptično prihodnostjo, ki lahko na odru obstajata sočasno. Zavrženim predmetom podeljujemo nov smisel preko igre in sodobnih cirkuških in performativnih praks. »Kaj je cirkus in kakšna je njegova vloga v današnji družbi«, sta vprašanji, ki nas posredno najbolj zanimata. Estetika predstave je surova, eksperimentalna in polna napak. Medsebojna dinamika, prostor, kjer so bili najdeni uporabljeni predmeti, in širša samonikla cirkuška skupnost v Sloveniji, so ključnega pomena za ta projekt.

Dihaj Smeti,
postani Smeti,
recikliraj svoje
misli.

Ni jih Smeti boljših od
lastnih Smeti.
Smo tisto, kar
smetimo.

Zasmeti svoje sebstvo
Sprosti notranje smetstvo.

Mismo Nismo je nova alt-art cirkuška skupina iz Ljubljane. Smo pesimisti, ki želimo sprejeti negotovost prihodnosti skozi izkušnje (prekarne) sedanjosti. Naša estetika je surova, eksperimentalna ter polna napak. Forma je eksperiment in ideja je vse.

Osebno pa smo Oton, Eva in Tjaž. Spoznali smo se v Ljubljani, kjer sta nas iz treh različnih gimnazij zmamili očarljiva narava cirkusa in avtonomnih alternativnih con. Postali smo prijatelji in skupaj smo vadili, nastopali ter poučevali cirkuške veščine v sklopu Združenja Cirkokrog. Skupaj z ekipo cirkusantk ter podpornic iz cirkuške skupnosti smo ponovno oživili cirkuški prostor (Cirkusarna NaokRog) v bivši tovarni koles Rog.

Mismo Nismo

Facebook stran

Zasedba

Ustvarjalci in izvajalci: Mismo Nismo – Oton Korošec, Eva Zibler, Tjaž Juvan in Panda
Glasba, scenografija, kostumografija, oblikovanje svetlobe in videa: Mismo Nismo
Svetovanje in zunanja očesa: Peter James, Liza Šimenc, Daniela Paci in Alessandra Simone
Fotografije: David Vidar Fogelström, Ivan PI. Marenić, Milan Szypura
Producent: Društvo Mismo Nismo
Koproducent: Zavod Bufeto
Podpora in koordinacija: Jeunes Talents Cirque Europe s programom CircusNext
Partnerji: l'Espace Périphérique, Fondazione Vertigo, Ex-teater, Cirkobalkana, Cirkusfera, Cirkorama, KC Mladost, Room 100, AKC Medika, Menza pri Koritu, Galerija Miroslav Kraljević, Cirkusarna NaokROG
Financerji: program Evropske unije Ustvarjalna Evropa
Izbrani v program CircusNext 2018–2019, evropski program je koordiniran s strani Jeunes Talents Cirque Europe in podprt s strani Evropske unije.
Organizacija: Emanat
V sodelovanju: Bunker/SMEEL
Tehnika: Sindikat 2019

Izjave

Smeti namreč tvorijo sceno in rekvizite, a predstava je vse prej kot to, kar pojmujemo pod oznako »cirkus«. Odvija se namreč na presečišču sodobnega plesa, cirkusa, noisa, gledališča in improvizacije. In reciklaže. […] Če je vešče in disciplinirano goljufanje gravitacije tradicionalna cirkuška odlika, so se na predstavi prikazu izpiljene veščine zlovešče izmikali.

[…] perverzna lepota te predstave, bilo je nelagodno, a ravno zato vredno. Če je gledanje akrobatov in žonglerjev v upanju, da se nekomu zalomi, nek perverzen užitek, je bil afekt pri tej predstavi obraten. Artisti so namreč bosonogi, največkrat z zavezanimi očmi poplesavali in tavali po ostrih smeteh; ta moment je dal predstavi skorajda abramovićevski suspenz.
Miha Turk
– Radio Študent

Pa kje ste vi to vse dubl, pizda vam glupa.
Naključni mimoidoči po improvizaciji na Metelkovi

NOise cirkus

predstava Sindikat 2019

NOise cirkus

NOise cirkus je sodobna glasbeno-cirkuška, improvizirana predstava, ki lastnosti in filozofijo noise glasbe prevaja v odrski jezik z raziskovanjem človeške izkušnje v prostoru zavrženih predmetov ali smeti.

  • SMEEL

  • Trajanje

    45 minut

  • Žanr

    noise, cirkus, objektno gledališče, performans, improvizacija

Deli ta dogodek