© 2018, 2019, emanat.si
en sl
SMEEL
preddverje
sreda, 17. 4., ob 20.00

V Moji naravi Sophia Rodríguez improvizira in pleše z velikansko pleteno skulpturo vulve Swelf, ki jo izdelala Marijs Boulogne. Pripravi se na nepozabno lepoto, smešne prizore in presenetljive preobrazbe, med katerimi se trudi loviti ravnotežje na najvišjem klinu lestve zavesti – v improvizaciji. Neposreden in spontan nastop s preprostim humorjem in hudomušnostjo uspešno razgradi kakršne koli zadržke.

Sophiin performans s preseganjem jezikovnih meja odpira razsežnosti univerzalnega jezika spontanega čustvovanja, ki je enak pri vseh ljudeh. Čeprav je skulptura deset metrov večja kot Sophia, se postopno širi, dokler se njeno telo ne spremeni v največje umetniško delo v prostoru.

Nova komedija uteleša napetost med družbenimi odnosi, mejami in potrebo po pripadnosti, ki je skupna vsem ljudem. Ker si dovoli biti resnično odprta, nam omogoča, da se lahko povežemo z lastno naravo. S spontanostjo vse prisotne povabi, naj se ji pridružijo v iskanju najglobljega zvoka v njenem telesu, ki resonira z energijo, s popevanjem različnih tonov išče notranjo vibracijo povezovanja in usklajenosti. Z naravno samozavestjo, ki jo usmerja močna intuicija, igrivo sprosti in zapelje gledalke_ce, da jo vzljubijo točno takšno, kot je. Vsi zadržki se razgradijo, ko se povzpne v Swelf in izvede čudovit ples med njenimi pregibi. Brez kakršnih koli kompleksov se še naprej šali in koplje še globlje, da bi našla izvor sebstva. Ob odkritju klitorisa, nevrološke antene ženskosti, povsem izgubi nadzor in nam prikaže svojo ranljivost, ki je sestavni del njene absolutne moči.

Kadar Sophia želi, jo Marijs Boulogne v vlogi performerke ali dramaturške svetovalke podpre na odru in izven.

Zasedba

Performans in besedilo: Sophia Rodríguez
Scenografija: Marijs Boulogne
Fotografije: Ilse Vanroy
Produkcija: Buelens Paulina vzw
Organizacija: Emanat
V sodelovanju: Bunker/SMEEL
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo in Flamsko ministrstvo za kulturo

Sophia Rodríguez je performerka iz Venezuele, ki trenutno živi in ustvarja v Bruslju. Leta 2000 je diplomirala iz fizičnega gledališča v okviru izobraževalnega programa Venezuelskega narodnega gledališča. Leta 2003 je opravila enoletno izobraževanje iz hoje po vrvi na Kubanski nacionalni cirkuški šoli in v 2008 diplomirala iz plesa in performansa na Univerzi eksperimentalnih umetnosti (UNEARTE) v Venezueli. V 2010 je bila povabljena k sodelovanju v projektu 50 dni v Kostariki z Davidom Zambranom, od takrat pa pogosto uči sodobnoplesno tehniko »Flying Low/Passing Through« v različnih delih sveta. Leta 2014 je uspešno opravila magisterij iz fizičnega gledališča. Od leta 2006 dalje je ustvarila številne performanse, solo ali v navezi z različnimi ustvarjalci, kot so Ines Rojas, Nene Raul Vargas, Thomas Proksch, Ivo Dimchev in Micha Goldberg. Sodelovala je z različnimi koreografi, kot so David Zambrano (VE/NL), Osmany Tellez (NY), Ayelen Parolin (BE). Trenutno nastopa v novi sodobnoplesni predstavi Koena Agustijnena in Rosalbe Torres Guerrero z naslovom (B).

predstava Sindikat 2019

Moja narava

Nova komedija uteleša napetost med družbenimi odnosi, mejami in potrebo po pripadnosti, ki je skupna vsem ljudem. Ker si dovoli biti resnično odprta, nam omogoča, da se lahko povežemo z lastno naravo.

  • SMEEL

  • Trajanje

    30–40 minut

  • Žanr

    performans, improvizacija, parodija

Deli ta dogodek
Odpri spletišče