© 2018, 2019, emanat.si
en sl
Klub Gromka
četrtek, 20. 9. 2018, 21.00

Matilda je ženska, vsaj ponavadi je videti kot ženska. Ni umetnica, vendar najde navdih v vsakdanjih stvareh, kot so banane in opice, bazeni in mleko, elastan in trikoji, disko plesi, njene prsi, in konceptih, kot so ženska, mati, družina, dvoumnost, neumnost in svoboda. Matilda rada poje, udarja po bobnih in piše pesmi. Dela s podobami, ki izhajajo iz njenih sanjarjenj, vendar ne izključno. Oder je njen dom in tam resnično zaživi.

Redni, modularni, presenetljivi, nikoli isti in predvsem umetniško-družabni večer Tatovi podob so v različnih oblikah sodelovanja vzpostavile_i sodelavke_i skupine Feminalz. Ta burleskni kolektiv pod okriljem zavoda Emanat deluje že od leta 2013. Jedro sestavlja stalna skupina performerk_jev, medse pa pogosto povabijo tudi druge odklonske goste_je. V petih letih obstoja je nastalo več kot 50 različnih točk, ob vsaki izvedbi pa z uspešnimi strategijami apropriacije in reciklaže poskrbijo za čisto novo izkušnjo. S serijo »Tatovi podob predstavljajo« skupina Feminalz vzpostavlja način dela, kjer bodo članice_i skupine podrobneje pogledali v življenje enega od tehnoburlesknih likov. V septembru 2017 se je v solo večeru kot prva predstavila Urška Vohar, ki kot članica skupine Feminalz nastopa pod umetniškim imenom Matilda Buns.

Matilda in njene žemljice

Tatovi podob

Facebook

Zasedba

Avtorica in izvajalka: Urška Vohar (Matilda Buns)
Svetovanje in odrske intervencije: Feminalz/Tatovi podob
Kostumografija: Urška Recer
Oblikovanje maske: Tina Prpar (Tinka Pobalinka)
Izbor in originalna glasba: Luka Prinčič
Oblikovanje luči: Janko Oven
Foto: Nada Žgank
Izvršna produkcija: Sabina Potočki
Produkcija: Emanat
V sodelovanju: Klub Gromka in Mesto žensk
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

Izjave

Njene podobe ponujajo tako duhovit komentar kot zabavljivo pomenljivost, pa naj gre za družino, ki na rojstnodnevni zabavi poskrbi za lastno zabavo in spregleda otroka, ali za fantazmo erotične kozmične samoroginje; v vsakem primeru se vzpostavlja kot od vseh možnih predstav osvobojena in neobremenjena performerka lastnega življenja.
Nika Arhar
– MMC RTV SLO

Matilda Buns in njene žemljice« humorno pervertira vloge ženske v družbi, njene seksualnosti, telesnosti, materinskosti in mesta v javni sferi, obenem pa tudi povsem odpre spolne identitete.
Anja Radaljac
– Delo

predstava Sindikat 2018

Matilda in njene žemljice

Matilda je ženska, vsaj ponavadi je videti kot ženska. Ni umetnica, vendar najde navdih v vsakdanjih stvareh, kot so banane in opice, bazeni in mleko, elastan in trikoji, disko plesi, njene prsi, in konceptih, kot so ženska, mati, družina, dvoumnost, neumnost in svoboda.

  • Klub Gromka

    četrtek, 20. 9. 2018, 21.00

  • Trajanje

    60 min

  • Žanri

    burleska, kvir, feminizem

Deli ta dogodek
Odpri spletišče