© 2018, 2019, emanat.si
logotip Sindikat 2018

Manifest

Smo servilni služabniki sistema1, presežni, vrhunski in nenadkriljivi magi, izurjeni v metodah prikritega izkoriščanja2, s katerim se medsebojno načrtno izžemamo že dolga desetletja3. Da bo sprevržena logika izkrivljene realnosti še bolje podpirala igre moči, odpiramo čisto novo, do konca perfidno zastavljeno areno, ki jo bomo posebej za vas naselili s prečudnimi pohotnimi bitji in fascinacijami vseh vrst.

S tem prvim letnim shodom slabo prilagojenih ustanavljamo Sindikat odklonskih entitet! To je še »eno korito za prehranjevanje režimskih propagandistov izrojene levice«4, v katerem se bo zaredila nova generacija izrojenih kulturnih hazarderk in hazarderjev, ki za sabo puščajo samo pogorišča in dolgove.

Naš sindikat je s subvencijami podprt in po meri domače kulturne (ne)politike načrtovan ter premišljeno strukturiran mehanizem za perpetuirano izkoriščanje shiranih, asteničnih pripadnikov robnih urbanih žanrov »malih umetnosti«5, kot so sodobni kabaret, neoburleska, kvir, groteska, ironija in satira. Ponujamo tudi ostale sorodne odklonske, pohote in krohota vredne primerke ter ekshibicionistično naravnane aktivnosti nenormiranih pojavov, ki še vedno vztrajno mrgolijo in se kobalijo po podzemnih rovih in skritih uličnih zavojih širše (ne)odvisne in alternativne scene, a zadnje čase ne najdejo več mesta na uzurpiranih neodvisnih prizoriščih.

V stanju prekarne »žepnosti« vdano plešemo po diktatu birokratov, se pomnožujemo, razraščamo, kloniramo, mrežimo, incestuozno razplajamo in multipleksiramo. Žongliramo, pošiljamo sporočila, kažemo ritke, joškice in lulčke6, pišemo strokovna mnenja, čistimo čevlje in » s’krete«, pametnejši med nami pa se predvsem čehljamo za ušesi in si govorimo, da bo naslednje leto boljše, da bodo enkrat spet prišli lepi časi, do takrat bomo pa pač trajnostno naravnani in žvečili dosežke prejšnjih sezon. Tako še naprej uspešno podpiramo hiperprodukcijsko naravnanost in navidez neomejeno rast števila kulturnih dogodkov, naše usluge pa so pogosto na voljo tudi povsem brezplačno ali celo ob plačilu z naše strani. Delujemo v duhu slovenske stihijske festivalizacije in naredi sam produkcije. Vešče uporabljamo več ravni zapletenih strategij parazitskih in ko-parazitskih odnosov z ostalimi privatnimi/privatiziranimi nosilci domnevno angažiranega miljeja, pri čemer kot poglobljeni poznavalci užitka izkoristimo vsako priložnost za dober nateg.

Ob vsem naštetem kot progresivni in trajnostno naravnani lastniki ravnamo skrajno dostojno in usmiljeno z našimi podrejenimi subjekti. Po novem izbranim subjektom omogočamo redko in neverjetno srečo: možnost zaslužka dnevne mezde s simbolnimi honorarji, ki jih dopolnimo z izkupičkom od vstopnin. Za razliko do polne cene nastopa pa vsem izbranim subjektom ponudimo koprodukcijsko sodelovanje, da namesto poštene mezde dobijo vsaj »ugledne« reference in sindikalno izkaznico …

S to potezo vso končno odgovornost za izkoriščanje prekarnih ustvarjalk in ustvarjalcev elegantno preložimo v naročje spoštovane publike, ki v kapitalističnem mehanizmu z lastno kupno močjo izbira, kaj bo ostalo na policah in v programih.Na našo kvazidobrodelno naravnanost smo neizmerno ponosni in jo izpostavimo ob vsaki primerni priložnosti.

Zato apeliramo na vse vas, da se pravočasno vključite v našo preudarno strukturirano piramidno izkoriščevalsko shemo, oblikovano po najsodobnejših etičnih standardih za (zlo)rabo ustvarjalnih profilov. Izkoristite to neverjetno priložnost za izražanje lastne individualnosti ter si zagotovite takojšnjo potešitev. Uporabite svojo kupno moč, privoščite si nekaj sprevrženega progresa. Glasujte za nas, za Sindikat odklonskih entitet, ki vam v zameno obljublja, da vas bo vedno znal požgečkati točno tam, kjer vas že tako ali tako kar naprej srbi.

V pilotski žepni ediciji programa izžemamo predvsem sokove lokalnih ustvarjalk in ustvarjalcev z manjšimi intervencijami iz tujine. Seveda pa v prihodnje načrtujemo še veliko več sprevrženih ekscesov, med drugim tudi ustanovitev sindikalne nagrade, ki jo bomo takoj zatem, kot je v prostoru že ustaljena praksa, podelili lastnim produkcijam. Do takrat pa sanjajte z nami, prekršite normo, prepustite se deviantnemu in nevarnemu, zapeljivemu in provokativnemu Sindikatu in vaše sanje ne bodo nikdar več suhoparne, vaša življenja nikoli več brez smisla in draži. Rezervacije pri vseh zvodnikih anarhističnega bordela Metelkova7.

1 S prijavo na razpis sprejemate pogoje in kriterije razpisa.

2 Imenovanih tudi partnerstvo in koprodukcija.

3 Če se še nismo uspeli prestrukturirati v parazite višjega ranga.

4 En in edini JJ na Twitterju, 9. 4. 2018.

5 Izraz je neposredni prevod nemške besede Kleinkunst, pod katero spadajo številni žanri, ki nastajajo v omejenih produkcijskih okvirih.

6 Po potrebi tudi notranje organe, tkivne vzorce in telesne izločke.

7 Če se na naš poziv ne boste pravočasno odzvali z izkazanim zanimanjem, lahko podrejene subjekte po lastni presoji preusmerimo tudi v zagotavljanje masažnih, sobodajalskih in spolnih uslug v vse bolj cvetoči turistični dejavnosti. Za njih bo v vsakem primeru dobro poskrbljeno, zagotovo bodo primerno izrabljeni in izkoriščeni.

Podpri Sindikat

Recikliramo na vseh nivojih, pa ne zaleže.