CK Španski borci
petek, 31. 8. 2018, 21.00

Diamant je avantgarden, srdit in pogosto nadvse smešen pregled zgodovine gibanja za osvoboditev LGBT oseb v Veliki Britaniji od leta 1957 do današnjih dni, prikazan preko vznemirljive in s strastjo nabite biografije Davida Hoyla z glasbenimi vložki posebne skupine lokalnih performerjev.
S prepletanjem intimne osebne izkušnje in javnih dogodkov je v Diamantu prikazan Davidov vzpon od geja v najstniških letih, zaposlenega v verigi BHS v Blackpoolu, pa vse do kultnega fenomena anti-drag kvir na britanski televiziji Channel 4.
Z izpostavljanjem pomembnih zgodovinskih trenutkov in premišljanjem o življenju gejevskih ikon, kot je Alan Turing, Diamant znova aktualizira politično zgodovino gibanja LGBT, obarvano s Hoylovim provokativnim in globokim vpogledom, zato bo všeč vsem, ki v svojem srcu nosijo osvoboditev.

»Predstava je praznovanje preživetja proti vsem možnostim. Ponosni smo lahko na našo zgodovino LGBT.«
David Hoyle

»Neverjetno slab okus, nadvse smešno in zares edinstveno.« Guardian

»David Hoyle je vedno pripravljen iti na barikade in zrušiti sistem, hkrati pa je edinstven in vznemirljiv ustvarjalec.« Boyz

»Eksplozija energije, bleščanja, plesa in igre, ki predstavlja zanimivo raziskavo zgodovine gibanja LGBT in družbene neenakosti.«
Everything Theatre

David Hoyle: Diamant

David Hoyle občinstvu predaja svoje sporočilo o težavah s spolom in drugih političnih vprašanjih že od 90. let 20. stoletja dalje. Brez njega spolno fluidni drag, ki ga v zadnjih letih vse pogosteje opazimo, morda sploh ne bi obstajal. Je močan vpliv in vir navdiha, prava ikona, težko bi ga primerjali s kom drugim.

Rodil se je leta 1962 v Blackpoolu, zaradi feminilnosti so ga v otroštvu pogosto nadlegovali. V šoli so se nanj spravljali tako učenci kot učitelji, zato je pozneje svojo pot v šolo primerjal z vsakodnevnim sprehodom »na lastno usmrtitev«.

V gejevskih klubih v Manchestru je razvil lik, ki je pozneje postal znan kot »The Divine David«, alternativno naravnano kraljico preobleke, pri kateri je združil »pikro družbeno kritiko« z »osupljivimi prikazi samoobtoževanja ali celo samopoškodovanja«. S tem likom je hitro zaslovel in kmalu začel redno nastopati v klubih in gledališčih v Londonu, nakar so ga odkrile še televizijske hiše, tako je v poznih 90. letih za televizijo Channel 4 posnel še dve seriji – »The Divine David Presents« in »The Divine David Heals«.

A ves ta uspeh mu ni ustrezal, zato je lik Divine Davida pokončal v performansu na ledeni ploskvi. Po daljšem premoru se je vrnil na londonske odre kot David Hoyle. David je doslej nastopil na številnih uglednih prizoriščih, vključno s Sydneyjsko operno hišo, Royal Vauxhall Tavern, Tate Modern, The Bethnal Green Working Men’s Club, The Southbank Centre in Soho Theatre v Londonu in Contact Theatre ter Manchester International Festival v Manchestru.

Izvedba: David Hoyle
Režiser: Mark Whitelaw
Dramaturginja in producentka: Jayne Compton
Oblikovalec zvoka: Richard Torry